Η ξεγνοιασιά των διακοπών ανοίγει πολλές φορές την πόρτα στους κυβερνοεγκληματίες, που καραδοκούν. Ιδού λοιπόν 10 τρόποι για να μείνετε προστατευμένοι

Του Κώστα Ντελέζου

 


Καθημερινά μέτρα για να διατηρεί προστατευμένα τα δεδομένα και τις ηλεκτρονικές συσκευές του από κακόβουλες ενέργειες, πρέπει να παίρνει ο σύγχρονος χρήστης της τεχνολογίας.

Ειδικά την περίοδο των διακοπών που οι χρήστες είναι πιο ξέγνοιαστοι, οι κυβερνοεγκληματίες καραδοκούν. Από τη θέση του ειδικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας, η ESET προτείνει σε κάθε χρήστη, από τον πλέον αρχάριο μέχρι και τον πιο έμπειρο, 10 αναγκαία βήματα για την απόκρουση κακόβουλων επιθέσεων, κάνοντας το έργο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου πραγματικά δύσκολο.  

1. Ενημερώνετε διαρκώς το λειτουργικό σύστημα, τις εφαρμογές και τη λύση ασφάλειας που χρησιμοποιείτε. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν λύσεις για ελαττώματα ασφάλειας που έχουν βρεθεί, οπότε ένας εισβολέας δεν θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί κάθε είδους γνωστή ευπάθεια στο σύστημά σας.

2. Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφάλειας σε υπολογιστές, smartphone και tablet. Παράλληλα, αποφύγετε τη χρήση «πειρατικού» λογισμικού – εκτός του ότι είναι παράνομο, είναι απίθανο να προσφέρει την κατάλληλη προστασία. Firewalls και antivirus θα σας προστατεύσουν από Trojans και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, καθώς και από διάφορες τεχνολογίες ανίχνευσης, που οδηγούν σε διαρροή ή κλοπή πληροφοριών.

3. Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας σε τακτική βάση – ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι καλή λύση – και φυλάξτε τα σε ασφαλές μέρος. Φροντίστε να μην έχετε το backup σας συνεχώς συνδεδεμένο, γιατί αν ο υπολογιστής μολυνθεί με κάθε είδους ransomware, τα αρχεία, ακόμη κι αν είναι αποθηκευμένα στο cloud, μπορεί να επηρεαστούν.

4. Αναφέρετε phishing e-mails και ιστοσελίδες που τυχόν συναντάτε από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιείτε. Ανάλογη αναφορά πρέπει να γίνει και στον κατασκευαστή του antivirus που χρησιμοποιείτε, αν δεν αναγνωρίζει ήδη το site ως μια κακόβουλη πύλη. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάτε στην προστασία όλων των χρηστών προειδοποιώντας για τους κινδύνους που έχετε συναντήσει.

5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αλλάζετέ τους τακτικά και μη χρησιμοποιείτε το ίδιο password για πολλούς λογαριασμούς: πρόκειται για το τρίπτυχο που θα κρατήσει την ψηφιακή σας ταυτότητα ασφαλή.

6. Ενεργοποιήστε την πιστοποίηση διπλού παράγοντα, που αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας. Αν ένας κυβερνοεγκληματίας καταφέρει να κλέψει τον κωδικό πρόσβασης, δεν θα μπορέσει να προκαλέσει σημαντική ζημιά αφού θα πρέπει να εισαγάγει έναν ακόμα τυχαίο κωδικό που παράγεται από αυτό το πρόσθετο επίπεδο της ασφάλειας.

7. Εξετάστε το απόρρητο στα κοινωνικά σας δίκτυα, ελέγχοντας αν μοιράζεστε υπερβολικά πολλές ευαίσθητες πληροφορίες, σε ποιους επιτρέπετε την πρόσβαση και ποια δικαιώματα έχετε παραχωρήσει σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία.

8. Ελέγχοντας τακτικά την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών σας, μπορείτε να ανιχνεύσετε τυχόν παρατυπίες ή περίεργες συναλλαγές, όπως το να έχει κλωνοποιηθεί η κάρτα σας ή να έχετε πέσει θύμα τραπεζικού malware.

9. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εγγραφεί σε premium υπηρεσίες SMS. Να θυμάστε ότι τα hoax, όπως συνέβη και με πρόσφατη περίπτωση στο WhatsApp, που μετρά περισσότερα από 10 εκατ. θύματα, έχουν τη δυνατότητα να εξαπατούν τους χρήστες ωθώντας τους να γίνουν συνδρομητές σε υπηρεσίες λήψης SMS, για τα οποία φυσικά χρεώνονται.

10. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον χώρο της ασφάλειας. Αν γνωρίζετε τον τρόπο που λειτουργούν τα hoax, μπορείτε να προφυλαχθείτε καλύτερα και συζητώντας για αυτό με άλλους χρήστες, τους βοηθάτε να παραμείνουν και αυτοί προστατευμένοι.


Γιατί όπως έλεγε μία παλιά διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ, "προσέχουμε για να έχουμε"...στα χρόνια του Μεγάλου Αδελφού και των απατεώνων !
 
=======================================================
HeliosKiosk - ΝΕΑ 11-04-2017 (σελ. 38)
=======================================================

On site SEO

Σας τροποποιούμε τον ιστοχώρο σας για να έρχεστε ΠΡΩΤΟΙ στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης!!!

 

FAB News